Hällens Gård

Dressyravel och konvalescensstall

Intervju SWB

Agnes Mårs blev intervjuad nyligen av SWB angående stipendiet Gunnar Henrikssons minnesfond. Länk finns längst ner!

Madonna agnes mårs

Veckans medlem – Agnes Mårs

11 nov 2016

Veckans medlem är Agnes Mårs. Agnes är 26 år och bor i Uppsala.

Agnes har varit aktiv inom Ung SWB under många år och var bland annat med och representerade Sverige under Young Breeders VM 2013 i Storbritannien. Agnes har deltagit vid flera av Ung SWBs utbildningar sitter med i styrelsen för Mälardalens Varmblodsklubb, där hon bland annat stöttar och samordnar föreningens ungdomar. Den 8 oktober, under Breeders Trophy, fick hon ta emot Gunnar Henrikssons stipendie.

Hej Agnes, berätta mer om din hästbakgrund!
Det började med att mina föräldrar, som från början är Stockholmare, flyttade ut på landet. Trots att de inte hade så mycket erfarenhet av hästar så drömde de om att köpa egna hästar, vilket de också gjorde. Tack vare dem fick jag växa upp bland hästar och mitt hästintresse har funnits med sedan barnsben. När vi flyttade in till stan igen så fortsatte jag att rida på ridskola. På min 12-årsdag insåg mina föräldrar att de inte hade köpt någon födelsedagspresent till mig, samtidigt som de hade även insett att mitt hästintresse bara växte och växte. Jag fick därför min allra första ponny när jag fyllde 12 år. Trots att jag knappt kunde mocka till en början, jag mockade faktiskt ut hela boxen varje gång, så har jag sedan dess skött mina hästar nästan helt själv.

Hur och när kom intresset för avel och uppfödning?
År 2012 kom jag hem efter att ha bott utomlands och bestämde att jag skulle köpa en dressyrhäst. Jag googlade ”Don Romantic”, för det var den enda hingsten jag kände till. Jag hade sett en avkomma efter honom som rörde sig helt fantastiskt och sa till mig själv att när jag en dag köper en dressyrhäst ska det vara en sådan där. Lyckligtvis hittade jag en häst, i lämplig prisklass, e. Don Romantic som var till salu, så då slog jag till och köpte den. Säljarna sa till mig att ”den här måste du visa på treårstest” och jag tänkte för mig själv, ”vad är det?” Jag tog chansen och följde med min hovslagare, som även är exteriördomare, på treårstest och fick lära mig om dess syfte och upplägg. Där tipsade en av funktionärerna mig om att gå med i Ung SWB och lära mig mer. Jag var med på ett möte inför Young Breeders VM 2013 som var på Bollerup och därefter tog intresset för avel och uppfödning fart.

Hur ser ditt hästliv ut idag?
Mitt stora häst- och avelsintresse har smittat av sig på mina föräldrar och för att få plats med alla hästar har vi idag en gård igen. Förutom fem ponnyer har jag två avelsston, en e.Don Schufro ue. Hohenstein och en e. Jazz ue. De Niro. Jag har också en ettåring, e. Fürstenball samt två föl, e. Zack och e. Fürsten-Look, som jag planerar att sälja. Tack vare hela avelsbiten och Ung SWB så har jag blivit hästtokig på nytt och ju mer jag lär mig, desto mer inser jag hur mycket hästars gener och härstamning betyder. Det svåraste när jag ska välja hingst är att hitta något som balanserar mellan vad köparna letar efter och vad som passar stoet. Avkommorna ska dessutom ha ”rätt stam” även om fem år. Även om jag klurar mycket själv och har en ganska klar bild av vad jag vill ha, så rådfrågar jag alltid många domare som är ute på mycket internationella unghästevent och ser många hästar. Oftast är det för att få mina idéer bekräftade eller ny fakta som jag inte tidigare kände till. Jag har även fått hjälp av SWBs avelsrådgivning. Jag tror inte att jag hade fortsatt att hålla på med hästar om jag inte upptäckt avelsbiten. Om jag var tvungen att välja mellan att rida eller avla så skulle jag helt klart välja aveln! Min största dröm är självklart att föda upp en riktigt framgångsrik häst och att kunna leva på hästar och avel!

 

http://www.ungasvh.se/medlem/veckans-medlem/veckans-medlem-agnes-mars